The Nymfaio Experience 2024

Ένα τριήμερο γεμάτο ανεπανάληπτες στιγμές στο Νυμφαίο! Συναντηθήκαμε στο Σκλήθρο, εξερευνήσαμε τα γειτονικά Ασπρώγεια και πεζοπορήσαμε μέχρι το Λιμνοχώρι. Ακολούθησαν επισκέψεις στο οινοποιείο κτήμα Άλφα, στο Κέντρο Προστασίας Άγριας Ζωής του Αρκτούρου και το χωριό του Νυμφαίου. Η εκδρομή έκλεισε την Κυριακή με έναν εθελοντικό καθαρισμό στο κέντρο προστασίας του Λύκου και του Λίγκα σε συνεργασία με τον Αρκτούρο και το Save Your Hood.

12/4/24
Image

Το 3ημερο στην περιοχή του Νυμφαίου θα μας μείνει αξέχαστο! Μια παρέα 25 ανθρώπων, άγνωστων αρχικά μεταξύ τους, συναντήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο Σκλήθρο, ένα μικρό χωριό στην πανέμορφη γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας. Αφού τακτοποιηθήκαμε στον ξενώνα Αγκωνάρι, ένα πανέμορφο πέτρινο αρχοντικό που από την πρώτη στιγμή νιώσαμε σαν το σπίτι μας, κάναμε την πρώτη βόλτα στα γειτονικά Ασπρώγεια. Γραφικά σοκάκια, παραδοσιακό καφενείο για καφέ και μεζέ και παιχνίδι με τα σκυλάκια του χωριού. Η μισή ομάδα κατηφόρισε με τα πόδια για το γειτονικό Λέχοβο, μέσα από ένα πανέμορφο μονοπάτι μέσα στο δάσος, και η υπόλοιπη έφτασε οδικώς, για να επισκεφτούμε την όμορφη πλατεία με την εντυπωσιακή εκκλησία. Εκεί συνομιλήσαμε με τους ντόπιους για την ιστορία αλλά και την καθημερινότητα στην περιοχή. Έπειτα, μάζεμα στην ταβέρνα του Θωμά, με τη ρουστίκ ατμόσφαιρα για εκλεκτό φαγητό και κρασί. Η βραδιά μας έκλεισε με παιχνίδια στο σαλόνι του ξενώνα μας

Image

Το Σάββατο ξεκίνησε με ένα πλούσιο σπιτικό πρωινό, που μας έδωσε την απαραίτητη ενέργεια για την πεζοπορία μας! Εκκινώντας από το Σκλήθρο, ακολουθώντας το μονοπάτι της Μαύρης Πέτρας, με τη φοβερή εναλλαγή τοπίου, καταλήξαμε στο γειτονικό Λιμνοχώρι, μπροστά από τη λίμνη Ζάζαρη. Η πρόσφατη πρωτοβουλία χάραξης και σηματοδότησης των μοναπατιών (μονοπάτια της Ειρήνης) έχει βοηθήσει σημαντικά στην ανάδειξη και στην περιήγηση στις 4 λίμνες της περιοχής. Η κύρια λίμνη που δεσπόζει, η Βεγορίτιδα ή Οστρόβου είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Ελλάδας. Περιβάλλεται από τα όρη Βέρνο, Βόρας και Βέρμιο και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών, των οποίων δέχεται τα νερά μέσα από ένα σύστημα διωρύγων, καθώς στο παρελθόν αποτελούσε μια ενιαία λίμνη.

Η συνάντηση μας με τα άγρια άλογα και η πανοραμική θέα των λιμνών ήταν αναμφισβήτητα τα highlight της διαδρομής.
Image
Image

Έπειτα από λίγη ώρα χαλάρωσης, παρατήρησης των πουλιών της λίμνης και ένα μίνι-πάρτυ έκπληξη στη Μαρία που είχε τα γενέθλιά της η ομάδα μας κατευθύνθηκε στο Κτήμα Άλφα Για 1 ώρα ξεναγηθήκαμε στο υπερσύγχρονο οινοποιείο του κτήματος, μαθαίνοντας όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και πληροφορίες για τις μοναδικές τοπικές ποικιλίες του Αμύνταιου. Το υπόγειο του οινοποιέιου με τα χιλιάδες βαρέλια παλαίωσης μας άφησε άφωνους! Η εμπειρία μας ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία επιλεγμένων ετικετών κρασιού.

Επόμενη στάση Νυμφαίο, στο Κέντρο Προστασίας Άγριας Ζωής του Αρκτούρου! Ο ξεναγός μας, ο Βαγγέλης, μας είπε απίστευτες λεπτομέρειες για τη ζωή της αρκούδας και τη λειτουργία του καταφυγίου. Τρομερή εμπειρία να βλέπεις αυτό το επιβλητικό ζώο από κοντά και θαυμασμός για την προσπάθεια που κάνει ο Αρκτούρος να σώσει και να περιθάλψει τις αρκούδες που δεν μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητες στο φυσικό τους περιβάλλον. Η περιπλάνηση μας συνεχίστηκε στο απαράμιλλης ομορφιάς χωριό με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Νίκειος σχολή, εκκλησία Αγίου Νικολάου, το αρχηγείο του Παύλου Μελά, αλλά και το κάθε σπίτι του Νυμφαίου σε αφήνει εντυπωσιασμένο! Η μέρα μας ολοκληρώθηκε με φαγητό και κρασί, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα αλλά και με ένα απρόσμενο αυτοσχέδιο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς!

Η Κυριακή μας ξεκίνησε πρωινή yoga στην αυλή του ξενώνα υπό τους ήχους της φύσης, με θεά τα αγέρωχα βουνά μας περιτριγυρίζαν.
Μετά το πρωινό μεταβήκαμε  στο Κέντρο Προστασίας Λύκου & Λύγκα του Αρκτούρου στις Αγραπιδιές Φλώρινας όπου ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους εθελοντές του Save your Hood και άλλων τοπικών ομάδων και φορέων για να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σκουπίδια από το ρέμα της περιοχής Μια δράση απαιτητική σωματικά (ειδικά μετά τη χθεσινή μας γεμάτη ημέρα), αλλά τόσο αγχολυτική και εμπνευστική ταυτόχρονα! Στο τέλος μας έμεινε ένα κύμα ικανοποίησης, διαπιστώνοντας το αποτέλεσμα που καταφέραμε και τη δύναμη της συνεργασίας!

Αφού βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και κεραστήκαμε πεντανόστιμες παραδοσιακές πίτες, ξεναγηθήκαμε στο Κέντρο, όπου πάλι η Μαρία απάντησε σε κάθε πιθανή και απίθανη ερώτησή μας! Η βόλτα μας συνεχίστηκε σε ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, όπου φιλοξενούνται λύκοι και λύγκες που έχουν διασωθεί από διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Και κάπως έτσι, με πολλές αγκαλιές αποχαιρετισμού και συγκινηση ολοκληρώθηκε αυτό το 3ημερο, με τον καθένα να παίρνει το δρόμο της επιστροφής.