Οι Επιβλητικές Δρακόλιμνες της Ελλάδας

1/3/24
Image

Οι Δρακόλιμνες της Ελλάδας είναι τρεις, του Σμόλικα της Τύμφης και του Γράμμου

Η Ελλάδα παγκοσμίως είναι γνωστή για τα ηλιόλουστα νησιά της με τα καταγάλανα νερά της, όπως και για την αρχαία ιστορία της, όμως αποτελεί επίσης ένα θησαυροφυλάκιο για τους λάτρεις της ορειβασίας και γενικότερα του ορεινού αθλητισμού. Τα τελευταία χρόνια η επισκεψιμότητα στα βουνά της χώρας έχει ανέβει κατακόρυφα και κάποιοι από τους διασημότερους προορισμούς είναι οι μυθικές δρακόλιμνες της Ελλάδας που βρίσκονται στον Σμόλικα, την Τύμφη και τον Γράμμο. 

Δρακόλιμνη Σμόλικα.

Στον επιβλητικό όγκο της Πίνδου, ο Σμόλικας δεσπόζει στα 2637 μέτρα και αποτελεί την δεύτερη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο. Λίγο χαμηλότερα βρίσκεται η μαγευτική δρακόλιμνη του Σμόλικα, γνωστή και ως Λύγκα ή στα βλάχικα Λάκου Βίνιτου που σημαίνει γαλάζια λίμνη. Υπάρχουν αρκετά μονοπάτια για να την προσεγγίσεις, δύο από αυτά ξεκινούν από τα χωριά Πάδες και Παλαιοσέλλι (νομός Ιωαννίνων) ενώ άλλα από την Σαμαρίνα (νομός Γρεβενών) – η οποία είναι το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων. 

Η δρακόλιμνη του Σμόλικα είναι ένα θέαμα για όλες τις εποχές.Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες υπερτερεί το πράσινο χρώμα από τα πολλά είδη σπάνιων φυτών που φυτρώνουν στις όχθες της ενώ τον χειμώνα μεταμορφώνεται σε ένα παγωμένο διαμάντι. Παρόλο που η πιο συνηθισμένη περίοδος είναι από τέλη της άνοιξης μέχρι τέλη φθινοπώρου, η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις του ορειβατικού σκι και του splitboarding. 

Υψόμετρο Λίμνης Δράκου Σμόλικα: 2637 μέτρα

Image

Δρακόλιμνη Τύμφης: 

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι ένα πανέμορφο κόσμημα στην καρδιά της σκληρής ομορφιάς της περιοχής της Πίνδου. Προσβάσιμη μέσω πολλών μονοπατιών, με ευκολότερο αυτό που ξεκινάει από το χωριό Πάπιγκο, η ανάβαση στη δρακόλιμνη της Τύμφης αποτελεί μία πρόκληση για όποιον θέλει να την αντικρίσει με τα μάτια του. Περπατώντας λίγα μέτρα θα συναντήσεις την ορθοπλαγιά που καταλήγει στον Αωό με τη θέα να κόβει την ανάσα, ειδικά αν δεν έχεις και την καλύτερη σχέση με τα ύψη. Γύρω γύρω θα αντικρίσεις πολλές κορυφές με πιο χαρακτηριστική αυτή της Γκαμήλας, η οποία είναι και η υψηλότερη της Τύμφης. 

Η καταλληλότερη περίοδος φυσικά είναι τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουν λιώσει τα χιόνια και η αυτή του φθινοπώρου. Όποια διαδρομή και να διαλέξεις έχει την δική της ξεχωριστή ομορφιά καθώς οι εναλλαγές των τοπίων είναι εντυπωσιακές. Ο ορεινός όγκο της Τύμφης είναι ιδιαίτερα διάσημος στον χώρο του ορεινού τρεξίματος καθώς πραγματοποιείται κάθε χρόνο ένας από τους πιο διάσημους αγώνες υπεραποστάσεων της χώρας.

Υψόμετρο Δρακόλιμνης Τύμφης: 2050 μέτρα

Image

Δρακόλιμνη Γράμμου

Βρισκόμενη στα σύνορα της Ελλάδας και της Αλβανίας, η δρακόλιμνη του Γράμμου, γνωστή και ως Γκιστόβα, αναδεικνύεται ως μέρος εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο λόγω της φυσικής της ομορφιάς, αλλά και λόγω των ιστορικών μαχών που διαδραματίστηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου. Η δρακόλιμνη του Γράμμου είναι η υψηλότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις. Το μονοπάτι για να την επισκεφτείς ξεκινάει από το χωριό Γράμμος, η ανάβαση δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική και η επίσκεψή σας εκεί σας παρέχει μια μαγευτική εμπειρία, τόσο από ιστορική όσο και από φυσική άποψη. Αν και λιγότερη διάσημη από τις άλλες δυο, η δρακόλιμνη του Γράμμου αποτελεί μία φανταστική επιλογή για πεζοπορία. Επισκεφτείτε την και θα μας θυμηθείτε. 

Υψόμετρο Δρακόλιμνης Γράμμου: 2353 μέτρα

Μύθος και Πραγματικότητα των Δρακόλιμνων

Σύμφωνα με τον μύθο, υπήρχαν δύο δράκοι, ο ένας κατοικούσε στην δρακόλιμνη της Τύμφης και ο άλλος στου Σμόλικα. Λόγω της διαμάχης τους, για την επιβολή τους στην περιοχή της Πίνδου, εκτόξευαν μεγάλους βράχους ο ένας στον άλλον. Ήταν η εξήγηση που έδιναν οι κάτοικοι της περιοχής για το γεγονός ότι οι όχθες της δρακόλιμνης του Σμόλικα έχει άσπρο χρώμα και περιβάλλεται από μαύρες πέτρες ενώ της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα και διάσπαρτες άσπρες πέτρες. Η πραγματικότητα είναι ότι στο βάθος των λιμνών ζει ένα μικρό πλάσμα που θεωρείται όμοιο με δράκο, γνωστό και ως Αλπικός Τρίτων. Αυτά τα μοναδικά πλάσματα προσθέτουν μια αίσθηση μαγείας και μυστηρίου στην εξερεύνηση δρακόλιμνων.

Αδιαμφισβήτητα μία επίσκεψη στις Δρακόλιμνες αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή της Ελλάδας, έναν κόσμο αλπικών θαυμάτων που προσφέρει μια σπάνια σύνθεση ιστορίας, παράδοσης και φυσικής ομορφιάς. 

Απολαύστε το σχετικό βίντεο του The Thing About Greece για τις Δρακόλιμνες της Ελλάδας – Dragons of Epirus